Γεωργικές προειδοποιήσεις για την αμυγδαλιά
Συμβουλές προς τους παραγωγούς για τις βασικές ασθένειες της περιόδου και τα μέτρα αντιμετώπισης.
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του παθογόνου και την μετάδοση του. Βροχερός, υγρός, και νεφοσκεπής καιρός είναι ευνοϊκός για την μόλυνση των ανθέων μέσα σε λίγες ώρες. Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 5-27οC με άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης 10-15oC και υψηλή σχετική υγρασία 90%. Οι χαμηλές θερμοκρασίες επιμηκύνουν την διάρκεια της άνθησης και το χρονικό διάστημα που τα δένδρα είναι ευπαθή στις μολύνσεις.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα προσβεβλημένα άνθη και οι βλαστοί μοιάζουν σαν ζεματισμένοι ή καμένοι. Ο μύκητας εξαπλώνεται και στο φλοιό των παλαιοτέρων κλάδων, όπου σχηματίζει έλκη στα οποία εμφανίζεται έκκριση κόμεος.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
1. Κλάδευα και καταστροφή με φωτιά των προσβεβλημένων κλαδίσκων, κλάδων και μουμιοποιημένων καρπών του δένδρου.
2. Για την προστασία της αμυγδαλιάς από τον μύκητα συνιστώνται τρεις ψεκασμοί ο πρώτος στο βλαστικό στάδιο της λευκής ή ροζ κορυφής των μπουμπουκιών ο δεύτερος στην πλήρη άνθηση και ο τρίτος λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της πτώσης των πετάλων.
Σε περίπτωση βροχερού καιρού επιβάλλεται η επανάληψη του ψεκασμού. Για να είναι αποτελεσματική η χημική καταπολέμηση θα πρέπει να εφαρμόζεται από το σύνολο των παραγωγών διότι τα σπόρια του μύκητα μεταφέρονται με τον αέρα σε μεγάλες αποστάσεις.
Φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Captan, iprodione, boscalid, pyraclostrobin, fenbuconazole και άλλα επιτρεπόμενα σκευάσματα. Για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας του μύκητα συνιστάται η εναλλαγή μυκητοκτόνων με διαφορετικό τρόπο δράσης.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Το κορύνεο προκαλεί νεκρωτικές κηλίδες στα φύλλα και στους καρπούς, μικρά έλκη στους βλαστούς και κλάδους. Ο Εξώασκος προσβάλει τα ακραία νεαρά φύλλα την άνοιξη τα οποία παραμορφώνει.
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
Συνιστώνται ψεκασμοί για τις περιοχές που τα δένδρα βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διόγκωσης των οφθαλμών και επανάληψή τους μετά την πτώση των πετάλων, με κατάλληλα και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα: όπως boscalid, pyraclostrobin κ.α. Ο ψεκασμός αυτός θα μπορούσε να συνδυαστεί με εκείνο για τη μονίλια.
Υγρός και βροχερός καιρός είναι απαραίτητος για την πραγματοποίηση των μολύνσεων. Τα φύλλα είναι ευπαθή στις μολύνσεις καθ' όλη την βλαστική περίοδο. Οι προσβολές από τον μύκητα είναι σοβαρές όταν η βροχή και η υγρασία διαρκούν περισσότερο από 2-3 ημέρες. Οι μολύνσεις αρχίζουν ?ε την εμφάνιση των πρώτων φύλλων και συνεχίζονται μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Ο μύκητας προσβάλλει τα φύλλα της αμυγδαλιάς στα οποία δημιουργεί μεγάλες κηλίδες χρώματος κιτρινοπορτοκαλί αρχικά και κοκκινοσταχτί τελικά. Προκαλεί καταστροφή των φύλλων και πρώιμη φυλλόπτωση.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με προληπτικούς ψεκασμούς από την έκπτυξη των πρώτων φύλλων μέχρι τέλος Μαΐου. Οι ψεκασμοί επαναλαμβάνονται εφόσον επικρατεί βροχερός καιρός.
ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Captan, copper hydroxide,copper oxide, copper oxychloride.κ.ά. εγκεκρι?ένα σκευάσ?ατα.
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
1. Ξελάκκωμα των δένδρων και καθάρισμα των ζιζανίων γύρω από τον κορέο.
2. Να γίνει επάλειψη του κορμού των δένδρων από το σημείο λίγο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους μέχρι το σημείο διακλάδωσης των βραχιόνων με πυκνό βορδιγάλειο πολτό.
3. Ψεκασμός των δένδρων με κατάλληλα και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα για τη φυτόφθορα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου