Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Ποιες τροφές πρέπει να τρώνε οι κότες




Υπάρχουν και τροφές που μπορεί να γίνουν επικίνδυνες. Γι αυτό πρέπει να προσέχουμε τι να ταΐζουμε τις κότες μας!
Παρακάτω θα δούμε αναλυτικότερα, τι τροφές πρέπει να τρώνε οι κότες, και ποιες απαγορεύεται να τους δώσουμε. Όπως θα ξέρετε είναι παμφάγα πουλιά. Δηλαδή τρώνε τα πάντα. Και εκτός από το ότι είναι παμφάγα έχουν τόσο ισχυρό πεπτικό σύστημα,
που μπορούν να χωνέψουν σχεδόν τα πάντα. Είναι από τη φύση πολύ παράξενο, που ένα τόσο μικρό σε μέγεθος πτηνό, μπορεί να χωνέψει με τόσο ευκολία, ακόμα και πέτρες στο στομάχι. Θα ξέρετε άλλωστε ότι οι κότες τρώνε πέτρες και χαλίκια για να χωνέψουν την τροφή τους.

Τι πρέπει να τρώνε οι κότες και τι δεν πρέπει

Σπόροι και δημητριακά

Οι κότες λατρεύουν το καλαμπόκι. Είναι ένα πολύ θρεπτικό δημητριακό, και πλήρες από θέμα θρεπτικών συστατικών. Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράξενο που όλες οι τροφές για κοτόπουλα, τα φυράματα, έχουν ως βάση το καλαμπόκι. Το καλαμπόκι δίνετε σε μορφή αλευριού μέχρι 3 μηνών κοτοπουλάκια, στην συνέχεια το γυρνάμε σε σπαστό, και μόλις φτάσουν πάνω από 6 μηνών δίνουμε ολόκληρο. Το ότι το σπαστό καλαμπόκι τραυματίζει το στομάχι είναι μύθος. Απλώς να μην είναι πολύ χοντροκομμένο και δυσκολεύει τα πουλάκια μας στη χώνεψη.
Το σιτάρι αποτελεί επίσης μια άριστη επιλογή μετά το καλαμπόκι. Συνήθως δίνετε ως συμπλήρωμα στις κότες. Το πίτουρο είναι επίσης πολύ θρεπτικό, φθηνό, και το βάζουν επίσης μέσα στα φυράματα. Το σιτάρι δεν είναι τόσο θρεπτικό όσο το καλαμπόκι, χωνεύεται αρκετά εύκολα και μπορούμε να αρχίσουμε να το δίνουμε σε 4 μηνών πουλάκια και πάνω. Εγώ να φανταστείτε στις κλώσες με τα κοτοπουλάκια το δίνω από τις πρώτες ημέρες και το καταβροχθίζουν.
Το κριθάρι και η βρώμη είναι επίσης τροφές που μπορούμε να τις δώσουμε, μόνο σαν συμπλήρωμα όμως. Έχω παρατηρήσει ότι δεν τις πολυτρώνε. Για το κριθάρι μερικοί λένε ότι έχει γυαλί και ψοφάνε. Με τη βρώμη επειδή είναι λίγο μεγαλούτσικη σαν σπόρος δεν την πολύ έτρωγαν.
Επίσης έχω δώσει και σπόρους από καναρίνια, καναβούρι, νίζερ, κεχρί κλπ και οι κότες σκοτώνονταν ποια θα τα πρωτοφάει. Γενικά από την εμπειρία μου λοιπόν δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος σπόρος που δεν κάνει να φάνε οι κότες.

Χόρτα και λαχανικά

Οι κότες και μόνο με το ένστικτο μπορούν να καταλάβουν, πόσο τοξικότητα έχουν τα φύλλα ενός φυτού. Αν τις αμολήσετε μέσα σε ένα χωράφι με ένα σωρό είδη χόρτων, και υπάρχουν μέσα και τοξικά φύλλα, δεν πρόκειται να πάθουν τίποτα. Ακόμη και κλεισμένες σε ένα χώρο να είναι και πετάξετε φύλα από ένα «τοξικό» φυτό, δεν πρόκειται να πάθουν τίποτα, γιατί από την φύση τους μπορούν ένα ποσοστό «δηλητηρίου» στα φύλα να το χωνέψουν και να μην τις πειράξει.
Αυτά που απαγορεύονται να δώσουμε τις κότες απο λαχανικά είναi αυτά που έχουμε ως καλλοπιστικά, ειδικά κάποια κακτοειδή με παράξενα φύλλα. Πολλά απο αυτά τα φυτά είναι άκρως τοξικά, λόγω ότι προέρχονται απο άλλες χώρες, και απαγορεύεται ρητά να τα καταναλώσουν. Να ξέρετε ότι αν δίνουμε λάθος χόρτα στις κότες, μπορεί αντί για αυγοπαραγωγή να έχουμε αντίστροφα αποτελέσματα δηλαδή οι κότες να σταματούν να γεννάνε
Γενικά ότι χόρτα τρώμε εμείς τα τρώνε και οι κότες. Γενικά αυτά τα ψιλά χορταράκια που φυτρώνουν στα χωράφια, όλα τα είδη κηπευτικών, ότι τρώει ο άνθρωπος, ο βίκος, το κριθάρι, το γρασίδι κλπ επιτρέπονται να τα φάνε, ακόμη και αν είναι τοξικά για άλλα ζώα. Μερικοί «επιστήμονες» θεωρούν τα φύλλα ντοματιάς τοξικά για τις κότες. Για τα κουνέλια ναι ήταν τοξικά, αλλά για τις κότες ίσα ίσα που τα πετσόκοβαν και γεννάνε αυγά. Πολλές θεωρίες λοιπόν καταρρίπτονται μπροστά στην εμπειρία.
Οι κότες από λαχανικά λατρεύουν τις ντομάτες τα κρεμμύδια, ενώ δεν τρώνε καθόλου τα μικρά κολοκυθάκια, τις φλούδες από τις πατάτες.

Φρούτα

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο φρούτο που απαγορεύεται να φάνε. Τρώνε ότι τρώγεται από τον άνθρωπο. Οι κότες δεν είναι κουνέλια. Το στομάχι της κότας αλέθει τα πάντα. Αγαπημένα φρούτα στις κότες είναι καρπούζι πεπόνι το καλοκαίρι, ροδάκινα βερίκοκα, και γενικά ότι μαλακά και γλυκά φρούτα υπάρχουν. Αντίθετα δεν προτιμούν καθόλου τα σκληρά όπως μήλα κορόμηλα κλπ.

Αποφάγια

Ποτέ μα ποτέ μη δώσετε αλμυρά τυριά, ληγμένες αλμυρές κονσέρβες η παστά στις κότες. Αυτό είναι μια περίπτωση που μπορεί να πάθουν δηλητηρίαση. Επίσης μην βάζετε ποτέ αλάτι στη τροφή από μεγάλες κότες που γεννάνε. Δεσμεύει το ασβέστιο από το τσόφλι και βγαίνει πιο μαλακό. Μερικές φορές ελάχιστο μέσα στο φύραμα ίσως δεν τις επηρεάζει. Αλλά γενικά το αποφεύγουμε.
Αποφύγετε να τις δίνετε γλυκά και ζάχαρες. Φαίνεται να μην τους κάνει καθόλου καλό. Τα σάκχαρα τα καλύπτουν όλα από τα φρούτα. Δεν έχουν ανάγκη λοιπόν. Όταν θέλετε να τις δώσετε στις νερουλά φαγητά, όσπρια ρύζι με πολύ ζουμί καλό είναι αν το ανακατέψετε με λίγο αλεύρι καλαμπόκι γιατί τους αρέσει περισσότερο. Αν ένα φαγητό γίνει λύσσα μην το δώσετε ποτέ στις κότες.
Το μουσκεμένο ψωμί ποτέ μην το δίνετε πριν το στραγγίξετε. Προκαλεί διάρροια στις κότες αν το δώσετε νερουλό. Το στίβετε με τα χέρια και μετά το δίνετε. Γενικά τα μαλακά παραγινομένα φρούτα, ακόμη και αν έχουν σαπίσει λίγο δεν τις κάνουν κακό.
Μην δίνετε ποτέ νερουλές τροφές αν δεν πρόκειται να καταναλωθούν την ίδια ημέρα. Να μην υποστεί ζύμωση η τροφή και το φάνε την επόμενη. Τότε ναι μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στο στομάχι.
πηγή: ellinikeskotes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτική ασφαλείας και προστασίας προσωπικών δεδομένων

Οι πληροφορίες που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα είναι εμπιστευτικές και πιθανώς προνομιακές και η χρήση τους επιτρέπεται μόνον από τον αναφερόμενο παραλήπτη. Εάν δεν είστε ο αναφερόμενος παραλήπτης και έχετε λάβει το παρόν μήνυμα από λάθος, σας ενημερώνουμε ότι η αποκάλυψη, αναπαραγωγή, διανομή ή οποιασδήποτε άλλης μορφής χρήση ή κοινολόγηση των περιεχομένων του παρόντος μηνύματος από οποιοδήποτε τρίτο ρητά απαγορεύεται. Σε αυτή την περίπτωση παρακαλείσθε να μας ενημερώστε απαντώντας στο αρχικό μήνυμα και στη συνέχεια να διαγράψετε αμέσως το μήνυμα από το σύστημά σας.

Οι επικοινωνίες μέσω διαδικτύου δεν είναι ασφαλείς και για τον λόγο αυτό ο φορέας με την επωνυμία «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ Η ΕΝΩΣΗ» που εδρεύει στην ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΕΒΡΟΥ, δεν αποδέχεται καμία νομική ευθύνη για τα περιεχόμενα του παρόντος μηνύματος και για οποιαδήποτε ζημία προκληθεί από αυτό καθώς είναι υπεύθυνη μόνον για όσα ορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων).

Ο φορέας «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ Η ΕΝΩΣΗ» που εδρεύει στην ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΕΒΡΟΥ, βρίσκεται σε διαδικασία συμμόρφωσης με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις υποχρεώσεις ως Υπεύθυνος Επεξεργασίας που περιγράφονται και προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων).

The information contained in the present e-mail is confidential and privileged and intended only for use by the addressee. If you are not the intended recipient, any disclosure, copying, distribution or other use thereof or its contents from a third party is strictly forbidden. In this case please notify us by replying to initial message and immediately delete this message from your system.

Communications via internet are not safe and therefore «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ Η ΕΝΩΣΗ» does not accept any legal responsibility for the contents herein and for any damage caused by it since responsibility lies in the prerequisites of EU Regulation (EU) 2016/679 of the European Parliament and of the Council of 27 April 2016 on the protection of natural persons with regard to the processing of personal data and on the free movement of such data, and repealing Directive 95/46/EC (General Data Protection Regulation).

«ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ Η ΕΝΩΣΗ» is undergoing compliance activities under the rules and regulations of EU Regulation (EU) 2016/679 of the European Parliament and of the Council of 27 April 2016 on the protection of natural persons with regard to the processing of personal data and on the free movement of such data, and repealing Directive 95/46/EC (General Data Protection Regulation).